Iedereen die naar een bepaalde plaats op vakantie gaat zal wel een bepaalde interesse hebben in de geschiedenis van de locatie. Dat is ook bij Izmir het geval. Izmir heeft daarbij het voordeel dat het over een boeiende geschiedenis beschikt die daadwerkelijk het ontdekken waard is. Tegenwoordig kunt u als bezoeker van deze regio nog kennismaken met verschillende overblijfselen uit de geschiedenis die zowel in de omgeving als in de verschillende musea terug te vinden zijn.

Wanneer u eveneens over een bepaalde interesse beschikt met betrekking tot de geschiedenis van Izmir kunt u op deze pagina in ieder geval heel wat interessante informatie lezen. Door de informatie op deze pagina door te nemen krijgt u namelijk alvast een goed zicht van wat er zich in het verleden in de regio van Izmir allemaal heeft afgespeeld. Ook geïnteresseerd in de geschiedenis van Izmir? Dan is deze pagina zeker en vast iets voor u!

De naam Izmir

Laat ons om te beginnen even kijken naar de naam Izmir. Deze naam is vermoedelijk afgeleid van het oude Smyrna. Die naam zou op haar beurt dan weer afkomstig zijn van de koningin Samornia. Zij regeerde enige tijd over zowel Izmir als de regio.

Het ontstaan van Smyrna of Izmir

Er wordt aangenomen dat Smyrna ontstond in de 11e eeuw voor Christus en dat als een Aeolische kolonie. Ze werd een Ionische stad in de 7e eeuw v.Chr. Toen de Lydiërs van zich lieten horen brak een zwarte pagina aan uit de geschiedenis van de stad en de regio. De Lydiërs kozen er namelijk voor om de stad te verwoesten waarna het in 575 v.Chr. een Lydische stad werd. Zo’n kleine dertig jaar later, namelijk in 545 v.Chr. werd de stad door de komst van de Perzen opnieuw verwoest. Het was uiteindelijk Alexander de Grote die er voor koos om de stad terug te herbouwen in het jaar 330 v.Chr.

Nog meer verwoestingen

Dat Izmir er een zeer bewogen en zwarte geschiedenis op heeft zitten mag blijken uit de reeks verwoestingen, overvallen en bezettingen die de stad heeft meegemaakt. In de 7e eeuw v.Chr. werd de stad aangevallen door de Arabieren terwijl enkele eeuwen later de Byzantijnen de stad niet afdoende konden beschermen tegen de Seltsjoeken. De Byzantijnen lieten zich echter niet onbetuigd en heroverden de stad in 1079. De Turken verschenen op het toneel in 1424 en zorgden er voor dat Smyrna deel ging uitmaken van het Ottomaanse Rijk.

Verovering door het Turkse leger

Een opmerkelijk feit uit de geschiedenis van Smyrna is het feit dat de stad enige tijd onder het bewind van Griekenland kwam te liggen. Hier werd echter abrupt een einde aan gemaakt toen het Turkse leger onder leiding van de bekende Atatürk in 1922 de macht in Izmir en omgeving overnam. Ongetwijfeld is dit één van de belangrijkste keerpunten geweest in de geschiedenis van de stad en de regio.

De oorlog met het Turkse leger zorgde er immers voor dat zomaar even honderdduizenden christenen het op een lopen moesten zetten. Anderen die minder geluk hadden werden om het leven gebracht. In deze tijd werd maar liefst 70 procent van de stad met de grond gelijk gemaakt. Eveneens in 1922 werd de toenmalige naam van de stad Smyrna officieel gewijzigd in Izmir.

Izmir vandaag

Izmir heeft de voorbije jaren aanzienlijk veel geld geïnvesteerd in het uitbreiden van haar infrastructuur. Die uitbreidingen hadden hoofdzakelijk als doel om het toerisme in de omgeving te stimuleren en dat is absoluut gelukt. De metro van Izmir opende in 2000 en werd in 2012 aanzienlijk uitgebreid.

Daarnaast beschikt Izmir zoals bekend over een internationale luchthaven waardoor de bereikbaarheid van de stad is gegarandeerd. Er wordt aangenomen dat ook naar de toekomst toe Izmir zal blijven investeren in het verder uitbouwen van haar toeristische troeven waardoor het toerisme in de regio alleen maar verder zal toenemen.