Turkije heeft zich door de jaren heen stevig ontwikkeld op vlak van toerisme en dat is eveneens terug te zien in de gezondheidssector. Toch zijn er bepaalde risico’s waar u als reiziger toch maar beter rekening mee kunt houden. Daarnaast is het ook zo dat de hygiënische omstandigheden sterk afhankelijk kunnen zijn van de regio in Turkije die u bezoekt. Op deze pagina vertellen we u graag alles over de gezondheid in Turkije en besteden we uiteraard bijzondere aandacht aan de gezondheid in de regio van Izmir.

Algemeen gezondheid in Turkije

Er zijn geen algemene waarschuwingen op vlak van gezondheid voor Izmir in Turkije. Wel wordt het aangeraden om er rekening mee te houden dat het tijdens de zomermaanden erg warm kan worden in Turkije. Temperaturen tot 40 graden zijn er geen uitzondering. Het wordt bijgevolg aangeraden om steeds voldoende water bij u te hebben alsook zonnebrandolie met een hoge, beschermde factor te gebruiken.

Eten en drinken

Over het algemeen zijn er geen specifieke risico’s verbonden aan eten in Turkije. Het wordt reizigers wel aangeraden om geen leidingwater te drinken, maar in plaats daarvan mineraalwater te drinken.

Inentingen en vaccinaties

Voor reizen naar Izmir in Turkije gelden geen verplichte inentingen of vaccinaties. Wel wordt het aangeraden om rekening te houden met de drie klassieke inentingen. Denk hierbij aan een vaccinatie tegen hepatitis A alsook een update van polio, tetanus en difterie. Het wordt daarnaast eveneens altijd aangeraden om kort voor uw vertrek (2 tot 6 weken) de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en van de Wereldgezondheidsorganisatie te raadplegen voor de meest actuele informatie op vlak van gezondheid.

Tekenkoorts

In bepaalde delen van Turkije, in het bijzonder in Centraal Turkije en aan de Zwarte Zeekusten is er een verhoogd risico op de zogenaamde Tekenkoorts. Mensen krijgen deze ziekte door een beet van een teek die met de ziekte is besmet. In de loop van het jaar 2010 zijn verschillende mensen overleden aan deze ziekte. U kunt tekenkoorts herkennen aan de hand van enkele typische symptomen. Denk hierbij aan algemene symptomen als koorts, maar hoofdzakelijk aan een rode plek op de huid die niet alleen blijft, maar ook verder kan uitgroeien. Daarnaast kunnen symptomen als gewrichtspijn, vermoeidheid, grieperigheid, verlamming en hoofdpijn eveneens wijzen op de tekenkoorts.

Verplichte vaccinatie polio

Vanaf 2011 krijgen reizigers die via Turkije naar landen als Afghanistan, India, Pakistan, Nigeria en Tadjikistan vliegen een oraal vaccin tegen polio toegediend. Deze maatregel wordt genomen omdat deze landen volgens de WHO een risico vormen voor wat betreft het besmet raken met poliomyelitis.